Stage bij Globe Plant

(Plublicatie op kasgroeit.nu 30 oktober 2019)

Advies van een expert-stagiair

Advies van een expert-stagiair

Rens Muller kunnen we wel een stageexpert noemen. Voor zijn studie mbo Horti Technics & Business  liep hij stage bij Globe plant in Vierpolders, Phaleanova in Brielle en Vers van Voorne in Tinte en zelfs bij Moffatts in Nieuw Zeeland. Momenteel is hij weer bezig met het leerwerktraject bij Globe plant  voor zijn vervolgopleiding Tuinbouw en Agribusiness (die hij in deeltijd volgt bij Inholland). 

Als iemand weet wat belangrijke aandachtspunten zijn tijdens een stage, is het Rens dus wel. We stelden hem daarom wat vragen over zijn ervaringen.  

Hoe heb jij jouw stages ervaren?

Ik heb mijn stages altijd als heel erg leuk ervaren. Eerlijk gezegd vond ik het veel leerzamer dan school. De theorie op school is wel goed, maar in de glastuinbouw is elk bedrijf weer anders. Daarnaast is ook elke teelt anders. Dus juist door mee te lopen, te doen en te ervaren, leer je ontzettend veel! Tijdens mijn stage leerde ik hoe je naar gewassen moet kijken en moest ik regelmatig onderzoekjes doen. Dat vond ik enorm leerzaam. 

Mijn stage in Nieuw Zeeland was wel iets meer gericht op werken dan op leren. Ik heb wel veel inzichten gekregen door het kijken naar planten in andere klimaatomstandigheden. Ook heb ik veel verschillende culturen leren kennende Engelse taal beter leren spreken en het is natuurlijk een prachtig land. 

Tijdens al mijn andere stages in Nederland stond het leren wel echt voorop. In Nederland zijn ze er ook gewoon het beste in. Qua teelt valt er hier dan ook het meeste te leren. Ik wil daarom nog een lange tijd in de glastuinbouw blijven werken.  

Wat vond jij het allerleukste tijdens je stageperiode?

Meelopen met de teeltmanager, horen wat ze zeggen en bij discussies aanwezig zijn. Dat vond ik echt heel leerzaam. Vooral om te zien hoe er wordt nagedacht over de teelt. We moesten ook vaak onderzoekjes doen en je mocht altijd ideeën opperen en meedenken of soms beslissen.  

Wat is het belangrijkste dat de werkgever moet bieden tijdens een stage?

In 1 woord: Aandacht. Daar kan ik heel kort over zijn. Voor een stage kom je om te leren en daar moet je bij geholpen worden door meegenomen te worden en alles te ervaren. Als je aan je lot over gelaten wordt of teveel moet zwemmen leer je niks. Dus ik zou werkgevers adviseren stagiaires overal bij te betrekken en ze bij alle discussies en gesprekken aanwezig te laten zijn en daarnaast opdrachten te bedenken. En dan goede (opbouwende) feedback geven. 

Wat heb je allemaal geleerd tijdens je stages?

Ik heb veel geleerd over klimaat en over de manier van denken. Ik heb geleerd om prioriteiten te stellen en gezien dat echt elk gewas weer anders is. Ik heb leren plannen, computers aan te sturen en  storingen op te lossen. Ik heb geleerd over bestrijding en teelt en allerlei gewassen.  

Wat vind jij het leukste aan de glastuinbouwsector?

Het werk in de tuinbouwsector is heel afwisselend. Elke dag is zo anders! En het is heel innovatief. Het is niet zoals vroeger op je knieën werken en vieze handen, zoals veel mensen toch nog denken. Het is meer het organiseren van processen en het constant bezig zijn met verbeteren.  

Waarom moeten bedrijven met stagiaires aan de slag?

Een beetje verjongen kan nooit kwaad! Jongeren komen vaak fris binnen en hebben nieuwe ideeën en groeien langzaam mee in het bedrijf.