Globe Plant vliegt toekomst tegemoet
In samenwerking met Corvus Drones werkt globe Plant aan de toekomst. Met behulp van een drone gaan we de verschillende partijen zaailingen nauwgezetter in de gaten houden. Op die manier kunnen we vrij exact de kieming in de gaten houden en sneller bijsturen waar nodig, zodat we een nog homogener product kunnen afleveren.
Momenteel zitten we nog in de ontwikkelfase, maar de resultaten zijn tot nu toe veelbelovend.
Onlangs werd dit stuk gepubliceerd in de Nieuwe Oogst, HANNEKE DE JONGE
“Drone bewaakt eenvormigheid planten
Een drone is voor familiebedrijf Globe Plant in Vierpolders het nieuwste hulpmiddel bij het opkweken van uniforme groenteplanten. De kwekerij, die ook potplanten en snijbloemen kweekt, wil de toepassingen ervan uitbreiden.
Globe Plant in het Zuid-Hollandse Vierpolders kweekt plantmateriaal voor groentekwekerijen en daarnaast potplanten en snijbloemen. De kwekerij is een familiebedrijf, waarin broers en zus Johan, Paul en Vera Grootscholten, de tweede generatie, aandeelhouders zijn. Zij zijn de vijftig gepasseerd en het is nog niet duidelijk of de derde generatie hen op kan volgen. Daarom is sinds 1 juli 2020 de 35-jarige Thijs van de Westelaken mede-eigenaar.
‘Twaalf jaar geleden ben ik na mijn stage voor de HAS in Den Bosch blijven hangen’, zegt Van de Westelaken. ‘Ik ben van teeltspecialist opgeklommen naar algemeen teeltmanager en voelde me vereerd dat ik ben gevraagd om in de directie te komen.’
Tomaten en paprika’s
Het opkweken van groenteplanten is de belangrijkste tak van sport bij Globe Plant. ‘In het winterseizoen zijn dat vooral tomaten en paprika’s, die we zelf op onderstammen enten, en vanaf januari komen daar komkommers en geënte aubergines bij’, zegt de kersverse directeur.
‘In de winter leveren we de groenteplanten vooral aan Nederlandse groentekwekers, vanaf het voorjaar ook aan bedrijven verder in Europa.’ Bij het opkweken gaat Globe Plant uit van de door hun klanten geplaatste orders, waarbij hun wensen bepalend zijn wat betreft zaken als soort en onderstam.
Geen fouten maken
Sinds jaar en dag selecteert de kwekerij de planten na het zaaien uit in drie verschillende groottes en past daarna verschillende teeltregimes toe wat betreft temperatuur, vocht en licht. Doel is om klanten te kunnen beleveren met partijen die zo uniform mogelijk zijn. ‘Uiteindelijk zijn onze planten de ‘kindjes’ van de groentekwekers, waar zij optimaal mee verder moeten kunnen’, zegt Van de Westelaken. ‘Daarom moet alles in het uitgangsmateriaal kloppen en mogen we daar geen fouten in maken.’
Om dat proces nog beter in de vingers te krijgen, werkt Globe Plant sinds twee jaar samen met Corvus Drones en Track32, beide in Ede, aan de toepassing van een drone. ‘Samenwerken met deskundige partners zorgt ervoor dat we meer inzicht krijgen in de factoren die zorgen voor uniformiteit en sneller kunnen ingrijpen’, zegt de kweker. ‘Corvus is goed in vliegtechniek, Track32 in software en wij in het opkweken van planten. We zien deze goede samenwerking als een investering in de toekomst.’
Zelfstandig vliegen
In alle vijftien afdelingen van de kassen werkt de kwekerij met identieke opstanden en plantpatronen en de software heeft geleerd om daarin de verschillende partijen te herkennen. Inmiddels kan de drone vanuit een laadstation zelfstandig door de kas vliegen en cijfers en grafieken over de groei van de planten aanleveren. In de toekomst wil de kwekerij de drone inzetten voor het verder verbeteren van teeltinstrumenten, zoals het bepalen van de kiemtijd en het bloeipercentage van de planten en het scouten op ziektes en plagen.
Om ziektes en plagen tegen te gaan, past Globe Plant een streng hygiëneprotocol toe. Verder zijn de luchtramen in de kassen afgegaasd om zo weinig mogelijk insecten binnen te krijgen. Van de Westelaken: ‘Je moet je voorstellen dat een groentekweker 2 tot 3 hectare aanplant met planten die hier op 1.000 vierkante meter staan. Door te werken met schone zaden en strenge hygiëneprotocollen proberen we schoon en virusvrij uitgangsmateriaal aan te leveren. Dat betekent dat we niemand in onze kassen laten komen en klanten dus af moeten gaan op foto’s die we wekelijks opsturen en overleg via videobellen.’
Daarnaast past Globe Plant geïntegreerde gewasbescherming toe, waarbij ze zoveel mogelijk werken met natuurlijke vijanden. Alleen in het uiterste geval gebruiken zij andere toegestane gewasbeschermingsmiddelen.
Optimale benutting
Om de ruimte in de kwekerij jaarrond optimaal te benutten, kweekt Globe Plant ook de potgerbera Durora. De kwekerij levert uitgangsmateriaal aan potplantenkwekers, maar ook kant-en-klaarproduct dat via exporteurs en groothandels bestemd is voor de consument. In 2018 is het bedrijf daarnaast begonnen met de verlengde opkweek van snijgerbera’s in het voor- en najaar.
Bij alle gewassen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De teelt gebeurt zoveel mogelijk op steenwol en het watersysteem is gesloten, zodat het verbruik minimaal is. Verder maakt Globe Plant sinds 2016 gebruik van aardwarmte als een van de negen initiatiefnemers in het project ‘Aardwarmte Vierpolders’. ‘Als deelnemers hebben we op verschillende momenten in het jaar warmte nodig’, zegt Van de Westelaken. ‘Daardoor versterken we elkaar.’
Medewerkers bepalen eigen werktijden
Globe Plant in Vierpolders is in 1961 opgericht door Albert Grootscholten. De kwekerij meet 5,3 hectare en produceert jaarlijks tientallen miljoenen planten. 60 tot 65 procent is bestemd voor de export, vooral naar Duitsland, Zwitserland en in toenemende mate Oost-Europa. Over omzet en investeringen wil het bedrijf niets kwijt. Thijs van de Westelaken is verantwoordelijk voor organisatie, teelt en personeel, Johan Grootscholten houdt zich bezig met de planning en is commercieel directeur, Paul Grootscholten gaat over techniek, administratie en financiën en Vera Grootscholten is verantwoordelijk voor de verkoop van de potplanten, pr en nieuwe ontwikkelingen. Globe Plant is MPS-A- en Global GAP PPM+Grasp-gecertificeerd en biedt ook werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de entruimte bepalen medewerkers hun eigen werktijden om werk en privé goed te kunnen combineren. De kwekerij bewortelt en maakt ook stekken uit weefselkweek en zaad voor andere sierteeltbedrijven.”