“2019-2020 Kleinere paprikaplanten en verschuiving in rassenkeuze tomaat”
Publicatie Groentennieuws.nl 24-09-2019
Tholen – Het is half september. Het seizoen van de opkweek van jonge planten staat weer voor de deur. Johan Grootscholten, Globe Plant: ”Ons klantenbestand is heel trouw, maar de plantenwensen van de klant kunnen per jaar nogal eens wisselen. Wat nu al het meest in het oog springt, is dat de paprikaplanten gemiddeld wat kleiner dan andere jaren worden besteld. Vooral bij de vroege leveringen, voor 1 december, is dat zo. Natuurlijk zijn daar ook weer uitzonderingen op. Verder zien we wat verschuivingen in de rassenkeuze bij tomaten.”
Johan: ”Plantwensen van de klant staan centraal bij ons. Of dat nu om Nederlandse telers of Duitse, Zwitserse, Poolse of Belgische telers gaat, maatwerk geldt voor iedereen. Samen met de klant kijken we wat de basiswensen zijn.
Globe Plant heeft alle technieken in huis om aan de plantwensen te voldoen. Er is èn wordt volop geïnvesteerd om hightech planten op te kweken, zoals een verbeterde selectiemachine, watergeefunit met meer sturingsmogelijkheden en extra lampen. Ook de speciale kennis en ervaring voor het enten van paprikaplanten is in huis, naast het basis enten van tomaten en aubergines.”
Hygiëne
Planten kweken is nog altijd een zaak van veel vertrouwen, stelt Johan. Hygiëne vormt daarom ook een belangrijk deel van de bedrijfsvoering. “We werken volledig volgens het GSPP-protocol inclusief verplicht omkleed protocol voor medewerkers en bezoekers, maar zie dat eigenlijk al als vanzelfsprekend.
Een protocol als GSPP lijkt te theoretisch te worden. Verder is het protocol alleen toegespitst op Clavibacter (Cmm) in tomaat. Ik zou graag zien dat de GSPP-gedachte ook uitgebreid zou worden naar andere teelten en ziekten, zodat het een betere afspiegeling is van de praktijk. Hygiëne gaat namelijk veel verder.”
Het hele bedrijf van Globe Plant is afgegaasd. Onder andere Tuta absoluta en witte vlieg komen daardoor extra moeilijk binnen. Het ToBRF-virus zorgt voor extra aandacht. “Gelukkig hebben we geen klanten die er last van hebben, maar we bestrijden wel preventief. We gaan voor een 100% schone plant, waarbij de klant wel voorkeur kan aangeven welke middelen we wel of niet kunnen gebruiken. Wil een klant dat we biologie gaan inzetten, dan kunnen we dat doen in overleg. Het mag de andere planten in de kas dan natuurlijk niet in de weg staan. Uiteraard wordt er nu aan het einde van ons seizoen het gehele bedrijf weer goed ontsmet zodat we weer super schoon kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen.”
Aardwarmte
De 5 hectare kas in Vierpolders draait voor 80% op aardwarmte. Globe Plant was de eerste plantenkweker die 3 jaar terug al overschakelde op aardwarmte. “Het project Aardwarmte Vierpolders delen we met acht tuinders, voornamelijk groententelers. Samen kunnen we de energie, die uit de ondergrond wordt opgehaald, goed gespreid delen. De pieken in warmtevraag moeten namelijk bij de verschillende teelten niet tegelijk vallen. Onze grootste productie valt in de periode dat de groententelers juist minder warmte nodig hebben. Zo complementeren we elkaar”
Voor die overige 20% energievraag wordt druk gezocht naar andere alternatieve duurzame oplossingen. Doel: uiteindelijk (op korte termijn) volledig gasloos worden. “De overschakeling naar aardwarmte is gedaan vanuit onze ideologie, maar we denken daarbij natuurlijk ook aan onze portemonnee. Wat de toekomst ook brengt: wel of geen beschikbaar gas… gas wordt duurder. Zo is onze gedachte.”