Vraag naar geënte paprika’s groeit

Groentenieuws, Publicatiedatum :

Globe Plant Vierpolders ziet areaal groeien naar 12 hectare

“Vraag naar geënte paprikaplanten voor seizoen 2018 – 2019 is weer sterk gegroeid”

Geënte paprika's

Globe Plant is al geruime tijd een grote speler als het gaat om enten van groentenplanten. Naast tomaat, komkommer en courgette is daar de afgelopen jaren ook paprika bijgekomen. Enten gebeurt om productiestijging na te streven, maar ook om ziektedruk te verlagen. Enten van paprika’s neemt een steeds grotere vlucht. Twee jaar geleden werd er 8 hectare geënte paprika’s geteeld in Nederland. Dat is nu gegroeid naar 12 hectare.

Het is logisch om deze specifieke planten bij Globe Plant te bestellen, aangezien in Vierpolders al jaren paprikaplanten worden geënt voor diverse grondteelten. Na een paar testen in de afgelopen jaren zijn er nu meer bedrijven, die de stap naar geënte paprikaplanten voor de steenwolteelt hebben gemaakt. Die geënte paprika’s worden deze dagen uitgeleverd aan de kwekers.

Geënte paprika's klaar voor afleveren

Johan Grootscholten, vertelt: “Het is op dit moment een drukte van belang op het bedrijf om de planten af te leveren. Onze klanten hebben gekozen voor diverse hoofdrassen en er worden ook diverse soorten onderstammen getest.”

Het enten van paprika, gaat op dezelfde manier als enten van tomaat. Het ent-proces neemt bij paprika’s meer tijd in beslag, omdat het veel meer zorg vergt. Teeltspecialist Thijs vertelt: “Het opkweken van geënte paprikaplanten is een vak apart. Het is niet te vergelijken met het opkweken van geënte tomaten- of niet geënte paprikaplanten. De teeltduur is bovendien langer. Teelttechnisch verliep het hier super. De boven- en onderstam groeiden mooi en snel aan elkaar. Het resultaat is goed. Ik ben trots op de mooie planten die nu worden uitgeleverd.”

Geënte paprika

Ook voor de paprikakweker is het telen anders met geënte planten. Vandaar dat zij hebben gekozen om een hele afdeling met geënte planten te poten. De aansturing van de partij kan dan tenminste passend gemaakt worden.

Geënte paprika Close-up

Eerdaags worden de planten van Globe Plant bij de telers gepoot. Over enige tijd is er de mogelijkheid om op locatie teeltervaring uit te wisselen. Er kan dan op afspraak de groei en productie van de planten worden bekeken en besproken.

Lees ook: Paprikaplanten op grote schaal geënt