TomatenSpecial

Onlangs is er een mooi artikel verschenen over Globe Plant in de Tomatenspecial van Groentennieuws. Lees hier het interview met 1 van onze tevreden klanten, tomatenteler Jan van Marrewijk uit Dinteloord.

Tomatenteler Jan van Marrewijk:

Bij Globe Plant krijgen we exact de plant die we willen

Hoe bepaal je de keuze voor een plantenkweker? Tomatenkwekerij J. van Marrewijk BV in Dinteloord koos acht jaar geleden voor Globe Plant bv. Eigenaar Jan van Marrewijk schetst helder waarom: “Globe Plant heeft aandacht voor elke plant. Ze zijn extreem uniform. Door wederzijds overleg en bezoek bij Globe Plant, ontvangen we de planten zoals we ze willen. Dat geeft de doorslag.” 

Getopte tomaat J. van Marrewijk is vier jaar geleden verhuisd naar Dinteloord. Waarom?

Jan van Marrewijk: “We hadden drie bedrijven op twee locaties, maar wilden graag naar één grote locatie. We hebben hier nu 13 hectare. Op 5,4 hectare telen we de middelgrote trostomaat Roterno RZ , één op één geënt. Deze teelt is belicht. We planten in maart en september, met tussenplanting. Met twee teelten van ruim zeven maanden is de kas continu in productie, al maken we hem wel eens in de drie jaar helemaal schoon. Op 7,1 hectare telen we de vleestomaat Rebelski , geënt en getopt. Die planten we één keer per jaar, in januari, en we gaan tot in december door.

De planten komen van Globe Plant in Vierpolders. Waarom koos je voor hen?

Jan: “Wij hadden in 2008 nog een bedrijf in Vierpolders. Dus het lag voor de hand om daar een offerte op te vragen. De prijs was goed, maar wat me vooral aansprak was de aandacht die Globe Plant aan de planten geeft.

Wat me meteen opviel toen we de eerste planten van hen kregen, was de enorme uniformiteit. Globe Plant selecteert op zo’n manier dat we op ons bedrijf nauwelijks meer hoeven in te boeten. Hoewel volledig gemechaniseerd, werkt Globe Plant ‘ambachtelijk’. Het is geen plantenfabriek die blind vaart op de instellingen, maar een bedrijf waar ze zélf kijken wat er aangepast moet worden als de klimaatomstandigheden veranderen.”


Hoe belangrijk vind je het dat Globe Plant hygiëne en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan? Het is een van de weinige plantenkwekers met het GSPP-certificaat; Globe Plant werkt volgens strikte hygiëneprotocollen. En het is bovendien de eerste plantenkweker die zijn bedrijf duurzaam verwarmt met aardwarmte.Getopte tomaat

Jan:  “Hygiëne is in de tomatenteelt natuurlijk een item. En we
zitten zelf sinds vier jaar in een duurzaam tuinbouwgebied, dat is opgezet met de intentie om reststromen met de naastgelegen suikerfabriek uit te wisselen. Hygiëne en duurzaam produceren zijn zeker belangrijk, maar dat geeft niet de doorslag om
voor Globe Plant te kiezen.

Onze keuze voor Globe Plant zit hem erin dat deze plantenkweker nog echt tuinder is, in de flexibiliteit van deze plantenkweker en in het feit dat we continu kunnen sparren.”

Je noemt de flexibiliteit van Globe Plant en het ‘sparren’. Is de aanpak van deze plantenkweker zoveel anders dan bij andere?

Jan: “Ja. Er zijn echt wel plantenkwekers die zeggen: ‘Ik kweek die plant voor jou zoals we hebben afgesproken en daar moet je je verder niet mee bemoeien.’ Ik snap best dat het niet makkelijk is als er twintig klanten door je kas lopen te gillen dat de schermen een half uurtje eerder dicht moeten of dat er een blaadje uit de kop moet worden genomen. Maar Globe Plant staat daar juist wél voor open.”

Thijs van de Westelaken, teeltmanager bij Globe Plant: “Vanaf het moment dat de planten zijn gezaaid, komt de teeltleider van Van Marrewijk zo’n twee keer per week bij Globe Plant. We bespreken hoe de plant erbij staat en wat de vervolgstrategie wordt. De eerste trossen worden bij de plantenkweker aangelegd. Dus loont het de moeite om te overleggen hoe ze moeten opgroeien. Meestal zijn we het eens, maar soms wil hij kleine aanpassingen, bijvoorbeeld een half uurtje meer belichten. Doordat hij zo vaak komt, hoef ik niet uit te leggen waar we mee bezig zijn. Daardoor zijn de discussies veel inhoudelijker.”

Rob Damen, verkoopleider van Globe Plant: “Met drie plantingen verdeeld over het jaar, hebben we eigenlijk altijd intensief contact. Als de planten van de ene lichting gepoot zijn, gaan we al weer denken over de volgende levering. Planttype bespreken, aan de hand van de wensen een offerte maken en vervolgens proefzaaiingen doen.”

Jan: “Met mijn afzet, via Fresh Connect /The Tomato Company, moet ik een tot twee jaar vooruit plannen. Globe Plant denkt in die planning mee. We weten wat we willen en door er veel tijd in te steken, kríjgen we precies wat we willen.

Met onze aantallen plant Globe Plant voor ons vaak een afdeling vol, dus kan het klimaat goed gestuurd worden. En door het onderling overleg weten wij waar we aan toe zijn. Dit jaar zat de eerste tros wat hoger, dan gaan we iets langer door met het oude gewas.”

Is er iets veranderd in de acht jaar dat jullie zaken doen, bijvoorbeeld door de verhuizing, andere afzeteisen of nieuwe teelttechniek?

Thijs: “Door de verhuizing is de relatie niet anders geworden. Maar teelttechnisch zijn de planten wel veranderd. Voorheen wilde Van Marrewijk de nadruk op stevige planten, die energie overhouden. Nu stuurt Globe Plant meer generatief. Dat is de trend van de laatste jaren. Van veel energie in de plant zijn we verschoven naar meer trossturing.”

Overzicht kasJan: “De planten die we voor de tussenplanting gebruiken, moeten bloeiend bij ons aankomen. Ze komen immers in het halfdonker te staan. Als ze niet bloeien, heb je kans dat de bloemen verstenen. Het komt nauw, maar door het intensieve contact met Globe Plant lukt dat goed. Ongeacht de weersomstandigheden.”

Rob: “Het streven van Globe Plant is dat iedere plant optimaal is voor onze klant.”

Flexibel vakwerk? Globe Plant

Globe Plant bv is sterk in duurzaam en hygiënisch opkweken van topkwaliteit tomatenplanten. Onze compacte organisatie speelt soepel op uw planning en teeltbehoeften in.

Wilt u weten of deze manier van kweken iets voor u is, bel dan met Rob Damen, mobiel 06-52788182 of e-mail rob@globeplant.nl

Veckdijk 62b, 3237 LV Vierpolders, 0181 40 90 90, globeplant@globeplant.nl, www.globeplant.nl.