Tholen – Met de toevoeging van een nieuwe kas verdubbelde Plantenkwekerij Globe Plant vorig jaar hun teelt areaal al van 4,5 naar bijna 8 hectare kas, maar ook dat bleek niet genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen. “Er is nog steeds een grote vraag voor extra vierkante meters”, vertelt Vera Grootscholten. Daarom heeft het bedrijf ook dit jaar extra kassen bij gehuurd. Het is best even puzzelen, want ondanks dat de energieprijzen gedaald zijn, blijft efficiëntie in de teelt ook in de opkweeksector van groot belang.

De kas van Plantenkwekerij Globe Plant in Vierpolders is op het moment meer dan goed gevuld met jonge komkommer- en tomatenplanten, en de nieuwe kas in Brielle staat vol met jonge paprikaplanten. Die vinden de komende weken hun weg naar afnemers in Nederland, Duitsland & Zwitserland. Waar het opkweekseizoen vorig jaar door de energiecrisis anders verliep dan normaal, zijn een aantal klanten dit jaar terug naar het bestelmoment zoals voorheen. “Nog niet alles is terug naar normaal, maar wel veel.”

Belichting

De energiecrisis heeft voor de plantenkwekerij zelf ook gevolgen gehad. Bij het bestellen van de belichtingsinstallatie voor de kas in Brielle, koos het team nog voor deels SON-T en deels LED. “Die installatie was net klaar toen de energiecrisis kwam. Als we dat hadden geweten, hadden we misschien alleen LED gekocht, maar er was nog onvoldoende kennis welk spectrum aan licht we hiervoor moesten installeren. Tegelijkertijd hebben we voldoende (stralings) warmte voor onze teelt nodig”, relativeert Thijs van de Westelaken, die wel enorm blij is met de nieuwe kas. “Die bevalt heel goed. Van nu af aan tot het voorjaar, zitten we bom- en bomvol.”

Prognoseplanning

Door de verschuivingen die de opkweekmarkt de afgelopen jaren kenmerkten, mag de vraag naar jonge planten dan groot zijn, toch blijft optimaliseren van groot belang om de kosten in de hand te houden. “Voorafgaand aan het seizoen hebben we een prognoseplanning gemaakt. Deze planning herzien we gedurende het seizoen nog meerdere malen, en soms moeten we hierover met klanten in overleg. We bekijken of we door een keer extra uitzetten, een andere afdeling koud kunnen houden”, geeft Vera als voorbeeld. Tegelijkertijd zorgt dat weer voor hogere arbeidskosten – dus het is geen makkelijke afweging. “Het blijft puzzelen.”

BioBoost

Dit continue aanpassen is natuurlijk kenmerkend voor de opkweeksector, en de tuinbouw als geheel. “Ook hygiëne blijft een groot issue daar er veel “problemen” zijn in teelten bij onze afnemers, zoals het virus in de tomaten.” Inmiddels zijn ook bij Globe Plant rassen uitgezaaid waar door de veredelaars resistentie in is gekruist. Als bedrijf ziet Globe Plant zo meer noviteiten langskomen met elk ras zijn eigen uitdagingen in de opkweek.

Verder zijn er meer vraag van klanten dat er al gestart wordt met hun biologische bestrijding. “Deze worden op verzoek uitgezet.” Ook ziet het bedrijf een groei van BioBoost behandelde zaden, wat zou zorgen voor planten met een beter wortelgestel en een meer generatieve groei. Dit draagt bij aan een hogere productie en een lager energieverbruik.

Er speelt dus meer dan genoeg in Brielle en Vierpolders en momenteel vormen de verkiezingen natuurlijk ook nog een belangrijke, maar onzekere factor. “We zijn benieuwd met welke plannen de nieuwe regering gaat komen. Het enige wat we zeker weten is dat eten nodig zal blijven, en dat kassen en de teelt onder glas een belangrijk onderdeel van Nederland vormen.”